Сайт или страница в социалните мрежи

www or facebookСайт или страница в социалните мрежи?

Този въпрос възникна в разговора ми с приятелка, която иска да съживи бизнеса си.  Независимо от богатия си професионален опит и вярна клиентела, бизнеса й запада с намаляването на доходите на хората.

Въпреки, че има ателие в центъра на София, на сравнително комуникативно място, продажбите постоянно намаляват. Ателието не се рекламира в интернет, няма сайт нито страница в която и да било социална мрежа.

Коментирахме промяната в поведението на пазара през последните няколко години и завишеното ползване на он-лайн услуги и покупки през интернет. Продуктите, които приятелката ми предлага не са от първа необходимост – става дума за бижута – авторски бижута.

През последните две години наблюдавам активно, как се развива и котира в търсачките един „нискобюджетен сайт“. Наричам го така, не защото сайта е евтин и/или зле направен, а защото собствениците на този тип сайт не могат да инвестират в допълнителна СЕО оптимизация, реклама в Гугъл, не искат да им изкачат банери и платени реклами на сайта или да плащат за спонсорирана връзка.

Когато „нискобюджетен сайт“ е на специализирана тематика, даже тясно специализирана и е предназначен за българската аудитория, при добро съдържание, дизайн и СЕО, той може доста бързо да се изкачи в търсачките и да излиза сред резултатите от търсенето на първите 1-4 страници.

Когато, обаче става въпрос за сайтове, предлагащи най-често търсените услуги /например финанси, счетоводство, правни услуги, ИТ услуги/ или пък търговия със стоки /техника, дрехи, мебели, играчки/  – конкуренцията е много голяма и излизането на „нискобюджетен сайт“ сред резултатите в първите 1-4 страници в търсачките отнема много време и усилия.

Разглеждайки нишата за продажба на бижута, в интернет открихме много сайтове, които присъстват от години в пространството – с висок рейтинг, предлагащи известни марки бижута и прочие, в които са инвестирани пари и много време.

Моите приятели са стигнали до дъното – трябва им бърза съживяваща инжекция – още повече, че сега е сезонът на подаръците – най-подходящото време да бъдеш забелязан.

При това положение, отговорът на въпроса сайт или страница в социалните мрежи за мен е ясен – социалните мрежи! /за мое съжаление, но за това, друг път!/.

Със страница в социалните мрежи стеснявате кръгът от хора сред който се рекламирате, но и заобикаляте правилата за котиране на сайтове в търсачките. Когато започвате от нулата в условия на силна конкуренция, по добре да се развихрите в по-малко пространство – то е само относително малко и съдържа огромен брой потенциални клиенти.

Авторът на бижутата има хубави снимки, има доволни клиенти, има какво да разкаже на аудиторията. Само с няколко стъпки и малко предварителна подготовка „машината“ може се задейства.

  1. Създава профил
  2. Свързва се с приятелите си
  3. Приятелите на приятелите стават негови приятели. Приятелите, тъй като са наясно с крехкото бизнес положение на нашия човек, споделят на поразия хубавите модели и красивите снимки на бижутата. Те са емоционално ангажирани, а споделянето в социалните мрежи е най-бързият начин да се помогне.
  4. Нашият бижутер, е подготвен и всеки ден или поне на два дена, качва интересни неща свързани с творчеството и занаята на бижутера. Той трябва да отделя част от времето си, за да развива профила си, да кани стари познати или нови лица по критерии, които сметне за добри.
  5. Докато си виси в ателието, в което вече рядко влизат случайни лица, нашият бижутер си уплътнява времето между две поправки на бижута със социалните мрежи, популяризира дейността и ателието си, очаквайки резултат, който да повдигне духът му, за да не се насочи към друга професия или дестинация.
  6. Ако вече се интересувате от бижутер, който може да ви изработи златно или сребърно бижу по описание или мостра – все още не го търсете в интернет – ще ви дам адреса на ателието му в София.

След като майстора-златар си разработи профила и събере мноооого приятели, може да трансформира профила си в страница – както е редно. Надявам се, през това време клиентелата му да се е увеличила и да няма време в работното си време да сърфира из социалните мрежи, но трябва да продължи да се грижи за страницата си и да поддържа интереса на своите клиенти.

Създаването на страница в социалните мрежи, може да бъде чудесна възможност да стартирате активно в интернет, докато си правите сайт.

Естествено, страница в социалните мрежи не е панацея, но когато си притиснат до стената и имаш тебешир в джоба си – можеш поне да си направиш графити.

автор: Албена Стойчева