276 милиона

избор на домейнКолко са регистрираните домейни в мрежата?

Според едно проучване от 2013 г. на Domain Name Industry Brief Verisign, общия брой на регистрираните имена на домейни е надхвърлил 250 милиона през последното тримесечие на 2012 г.

Повече от 6 милиона имена на домейни са били регистрирани през четвъртото тримесечие на 2012 г., с което общият им брой достига 252 милиона в световен мащаб.

През първото тримесечие на 2014 г. е отчетена база от 276 милиона имена на домейни, регистрирани във всички домейни от първо ниво (TLD), което представлява увеличение от пет милиона имена, или 1.7% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2013 г. Регистрациите са се увеличили с 19.3 милиона евро, или 7,5%, повече от предишната година.

Домейн от първо ниво – www.example.com – домейн от първо ниво е COM (думата след „точка“ ). Отговорност за управлението на повечето домейни от първо ниво се делегира на определени организации от  Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN),  която оперира the Internet Assigned Numbers Authority (IANA). IANA е отговорен за координацията на световно равнище на DNS, IP адресиране, и други интернет протокол ресурси.

Между другото 21% от ime.com и ime.net уебсайтове са само от една страница , а 15% са се регистрирали, но не са разработени и не присъстват в интернет пространството.